Cutover Migration-Part 2

Cutover Migration Ön Gereksinimleri

Cutover Migration işlemine başlamadan önce projenin sağlıklı ilerlenmesi adına bazı başlıklara ve bilgilere sahip olunmalıdır. Bunlardan birincisi network kapasitesidir. Firmaların sahip oldukları network taşıma sırasında kritik noktalardan biridir. Migration işlemi için hazırlanan batch’e kaç mailbox üzerinde aynı anda işlem yapılabilineceğine dair bilgi girilir. Haliyle buradaki en önemli faktör network hızıdır. Aynı şekilde taşıma işleminin süresinde de önemli faktörlerden biri de mailkutularının boyutlarıdır. Veri miktarı ve network hızı proje ile ilgili önemli faktörlerdir. Firmalar için önem arz eden bir diğer konuda yetkili bir kullanıcı hesap bilgisine migration sürecinde ihtiyaç duyulmasıdır. Son olarak Windows Azure Active Directory Sync Tool’un kullanılıp kullanılmayacağına dairkararın verilmesi gerekmektedir. Buradaki karar önemlidir. Çünkü cutover taşıma işlemi yapılırken Windows Azure Active Directory Sync Tool ile herhangi bir senkronizasyonun yapılmaması gerekmektedir. Haliyle bu tool kullanılacak ise gerekeli taşıma işleminden sonra aktif edilmelidir.

Gerekli bilgiler sağlandıktan sonra Cutover için bazı ön gereksinimlerin sağlanıp sağlanmadığına dair analiz işlemi gerçekleştirilir.

On-Premise Exchange Sunucusundaki Outlook Anywhere Testi

Exchange Online taşıma işlemi sırasında on-premise Exchange sunucu ile bağlantısını Remote Procedure Calls over HyperText Transfer Protocol (RPC over HTTP) yani Outlook Anywhere ile sağlar. Haliyle Outlok Anywhere özelliğinin düzgün çalışması Cutover için olmazsa olmazlardandır. Bu özelliğin düzgün çalışabilmesi için de third-party güvenilir SSL sertifikası gerekmektedir. Outlook Anywhere özelliğinin düzgün çalışıp çalışmadığının kontrolü için Microsoft Remote Connectivity Analyzer kullanılabilir. Bunun için https://testconnectivity.microsoft.com linkine tıklanarak devam edilmelidir. Şekilde de görüldüğü üzere Microsoft Remote Connectivity Analyzer ile Exchange Server dışında Lync/OCS Sunucusuna, Office 365 servislerine, İstemcilere ve İleti Çözümleyicilerine dair kontroller de yapılabilinmektedir. Cutover ile ilgili bahsedildiği üzere Outlook Anywhere testinin gerçekleştirilmesi için “Microsoft Office Outlook Bağlantı Testleri” başlığı altında yer alan “Outlook Bağlantısı” ile devam edilecektir.

1

 

 

“Outlook Bağlantısı” başlığı altında on-premise Exchange sunucusunda mail kutusu olan bir kullanıcı bilgisinin girilmesi gerekir. Aynı zamanda mail sunucusuna ait “RPC ara sunucusu” ,”Exchange sunucusu”, “RPC ara sunucusu kimlik doğrulama yöntemi” gibi bilgilerin girilip, gerekli onaylama işleminden sonra “Outlook Anywhere” testine başlamak için “Test gerçekleştir” ile devam edilir.

2

 

Testin başarı ile sonuçlanması ile Outlook Anywhere konfigürasyonun düzgün olduğu anlaşılmaktadır. Bu arayüzde alınan herhangi hata durumunda gerekli konfigürasyon ne ise onun yapılmasının ardından testin yeniden çalıştırılması gerekmektedir.

3

Yetkili Kullanıcı Hesabı

Yetkili kullanıcı hesabı olarak kastedilen on-premise kullanıcı hesaplarından birisinin firmada bulunan Exchange sunucusundaki mail kutularına ulaşması için gerekmektedir. Bu kullanıcı hesap bilgisi on-premise Exchange sunucundaki mail kutularına erişerek Exchange Online’a taşınması sırasında kullanılacaktır. Bu kullanıcı bilgisi Cutover Migration işleminde “Migration Endpoint” konfigürasyonu sırasında girilecektir. Buradaki kullanıcı on-premise ortamdaki Active Directory’deki Domain Admins grubuna üye olan bir kullanıcı ya da tüm mail kutuları üzerinde “Full Access” yetkisine sahip bir kullanıcı ya da kullanıcıların mail kutularının yer aldığı mailbox database üzerinde “Receive As” yetkisine sahip herhangi bir kullanıcı olabilir. Bu üç izinden herhangi bir kullanıcı hesabı ile taşıma işlemi gerçekleştirilebilir.

 

 

 

 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin !
İsminizi girin