Ezgi Can

Windows 8 Refresh and Reset Özelliği (Sıfırlama ve Yenileme)

Microsoft Windows 8 işletim sisteminin yavaş yavaş IT dünyasına girmesiyle beraber birçok yenilikte bilgi işlem çalışanları tarafından kullanılmya başlanmıştır. En iyi özelliklerinden biri olan “Reset and Refresh” özelliği ile gelmektedir.

Adından da anlaşılacağı gibi Reset işlemi ile Microsoft Windows 8 işletim sisteminin yeniden yüklenmesi anlamına geliyor. Bundan da anlaşılacağı gibi format atma işlemlerinin yerine Reset özelliğinin alabileceğini söyleyebiliriz. Reset işlemi ile kullanıcıya ait tüm ayarlar, veriler ve uygulamalar silinecektir. Böylelikle kullanıcılar, artık zahmetli format atma işlemlerinden de kurtulmuş olacaktır.

Refresh etme işlemi ise kullanıcıların verilerini ya da ayarlarını korumak amacıyla sistemi başa alma durumudur.Bu özellik ile Metro tipi uygulamaların korunduğu gibi, bazı uygulamalarında (örneğin masaüstü arka planı ya da third party uygulamalar gibi) silineceği Microsoft tarafından belirtilmiştir.

Reset İşlemi

Reset etme işlemi “PC Settings” arayüzündeki “General” bölününden ayarlanmaktadır. “General” bölümünde bulunan “Remove everything and reinstall Windows” seçilmesi ile Microsoft Windows 8 işletim sisteminin fabrika ayarlarına dönme işleminin yani resetleme işleminin konfigürasyonun yapılacağı arayüze bağlanılır.

 

“Reset your PC” başlığında resetleme işlemin yapılması durumunda kullanıcılara ait kişisel dosyalarının ve uygulamalarının kaldırılacağını ve bilgisayar ayarlarının Windows işletim sisteminin varsayılan ayarları ile değişeceği yönünde kullanıcıları uyaran bir arayüz görülmektedir. “Next” seçeneği ile devam edilir.

 

Resetleme işlemi için yapılacak gerekli konfigürasyon ayarları için gereken menülerin hazırlanma aşaması şekilde görülmektedir.

“Your PC has more than one drive” başlığında bilgisayarda bulunan sürücülerdeki veriler ile ilgili ayarların yapılması sağlanır. “Only the drive where Windows is installed” seçeneği ile sadece Windows işletim sisteminin olduğu sürücüdeki dosyaların temizlenme işlemi gerçekleşirken, “All drives” seçeneği ile bilgisayarlarda bulunan tüm sürücülerdeki bilgilerin silinme işlemi gerçekleşir.

“Just remove my files” özelliği ile kullanıcıya ait uygulamaların ve dosyaların silinmesiyle hızlı bir temizleme işlemi gerçekleşirken, “Fully clean the drive” seçeneği ile sürücü üzerinde detaylı bir temizleme işleminin yapılacağı haliyle de bu işlemin uzun süreceği ile ilgili arayüz şekilde görülmektedir.

“Ready to reset your PC” özelliği ile yapılan ayarlar doğrultusunda resetleme işleminin gerçekleşmesi sağlanır. Bu bölümde kullanıcıların eğer File History özelliğini kullanmaları halinde, dosyalarının son versiyonlarının File History ile alınıp alınmadığından emin olmaları konusunda uyaran bir arayüz mevcutttur.  “Reset” işlemi ile bilgisayardaki kullanıcıya ait verilerin silinmesi ve sistemin yeniden başlatılması sağlanır.

Resetleme işlemine başlanılmasından sonra bilgisayarın yeniden açılması ile beraber bilgisayar temiz bir kurulum yapılmış gibi açılması sağlanır.

 

Refresh İşlemi

Bilindiği üzere Refresh işlemi ile beraber artık kullanıcılara ait kişisel dosyalar silinmeden ya da Metro uygulamaları silinmeden bilgisayarların yeniden kurulum işlemi gerçekleşebilecektir. Refresh işlemi “PC Settings” arayüzündeki “General” bölümünden “Refresh your PC without affecting your files” başlığından yapılandırılır. “Get started” segmesinin seçilmesiyle refresh işlemi için gerekli konfigürasyon arayüzü gelecektir.

“Refresh your PC” başlığı altında yenileme işleminin yapılması ile kullanıcıya ait kişisel dosyaların ve ayarların değişmeyeceğini, Windows Store’da bulunan uygulamaların saklanacağını, diske kurulu olan uygulama ya da web sitesinin kaldırılacağından gibi kullanıcıları uyaran bir arayüz bulunmaktadır. Refresh işlemi için “Next” seçeneği ile devam edilir.

“Ready to refresh your PC” arayüzünde yenileme işlemi için bilgisayarın hazır olunduğu, bu işlemin gerçekleşmesinin birkaç dakika sürebileceği ve bilgisayarın yeniden başlayacağı ile ilgili bilgi verilmektedir. “Refresh” seçeneğinin seçilmesi ile yenileme işlemine başlanılmış olunur.

Bu arayüzde Refresh işlemi için gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra bilgisayar kullanıcılara ait gerekli yapılandırılmaları ve kullanıcılara ait gerekli dosyaların tutulması ile yeniden başlayacaktır. Bu sayede hem kullanıcıların kişisel bilgileri silinmeden korunmuş hem de yeni bir işletim sisteminin kurulumunun gerçekleştiği gözlemlenebilir.

 
Comments

No comments yet.