Directory Sync Tool-Part 6

156

Directory Sync Tool ile Senkronizasyon

Dirsync Tool ile senkronizasyon işlemi varsayılanda üç saatte bir yapılabilmektedir. Bu süre istenilmesi durumunda azaltılıp arttırılabilir. Bunun dışında gerek GUI ara yüzünde gerekse de powershell komutları ile senkronizayonun anlık tetiklenmesi de söz konusudur. Şekildeki arayüzde görüldüğü üzere “Synchronization Service Manager” tool ile tetikleme işlemi gerçekleştirilebilir. “Run” denilerek senkrenizasyonun Full mu yoksa aradaki farkın mı alınacağına dair işlemler yapılır.

26

“Run” denilmesinin ardından “Management Agent” başlığında Azure ya da Active Directory connectorünün seçimi yapılacaktır. Gerekli connector’ün seçilmesinin ardından “Run” denilmesi durumunda ise o connectore ait senkronizasyon profili seçilecektir. “Run profiles” tabında ise gerekli senkron tipinin seçilmsi sağlanır.

27

GUI arayüzü dışında powershell komutları ile de senkronizasyon tetiklenebilir ve yönetebilir. Directory Sync Tool’un kendine özel powershell’in olması dışında aynı zamanda powershell’e gerekli modülün import edilmesi ile de senkronizasyona ait komutlar çalıştırılabilecektir. Öncelikle modulün import edilme işlemi gerçekleştirilecektir. Sonrasında şekilde de görüldüğü üzere “Start-OnlineCoexistenceSync” komut çalıştırılarak delta senkronizasyon sağlanmış olacaktır. İlgili komutun çalıştırılmasından sonra GUI arayüzünden de senkronizasyonun başlanıldığı gözlemlenebilinmektedir.

28

Full senkronizasyon sağlanmak istenildiği takdirde ise ““Start-OnlineCoexistenceSync –Full Sync” komutunun çalıştırılması gerekmektedir. Gerekli komutun çalıştırılmasından sonra görsel arayüzden de yine full senkronizasyonun başlandığı gözlemlenmektedir.

29

Parola senkronizasyonu için ise kullanılması gereken komut “Set-FullPasswordSync” komutu çalıştırılmalıdır. Böylelikle sadece parolaların senkronizasyon işlemi gerçekleştirilmiş olunur.

30

Directory Sync Tool varsayılanda 3 saatte bir otomatik olarak senkronizasyon işlemi başlayacaktır. Ancak Active Directory’de yer alan nesnelerde dinamik değişiklik fazla ise bu sürenin kısaltılması da mümkündür. Buradaki süre kriteri Active Directory nesne sayısı ve senkronizasyonun ne kadar sürdüğüne bağlı olarak değiştirilmelidir. Arayüzde de görüldüğü üzere Microsoft.Online.Dirsync.Sheduler.exe.Config dosyasının içerisindeki değer varsayılanda 3 saat olarak belirlenmiştir. Buradaki değer değiştirilerek otomatik senkronizasyon süresi belirlenebilir.

31

Senkronizasyon işleminin tamamlanmasının ardından Office 365 Admin Center’daki “Users” başlığı altında senkron edilen kullanıcılar gözlemlenecektir. Şekilde de görüldüğü üzere bu kullanıcılar “Synced with Active Directory” şeklinde görülmektedir.

32

Senkron edilen kullanıcıların özelliklerine girilmesi durumunda kullanıcıya ait herhangi bir işlemin yapılamadığı görülmektedir. Şekilde bu kullanıcı üzerindeki değişikliklerin lokal Active Directory üzerinden yapılması gerektiğine dair uyarının yer aldığı gözlemlenmektedir.

33

 

 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin !
İsminizi girin