Office 365 hizmetlerinden biri olan Exchange Online sayesinde kullanıcılar iş hayatlarındaki mail alış verişlerini yapabilmektedir. Exchange alt yapısını kullanan Office 365 kullanıcılarına yüksek boyutlu mail kutuları sunması dışında birçok özellik ile de kullanıcıların iş hayatlarındaki verimliliğini arttırmaktadır. Bu noktada Exchange Online limitleri ile ilgili güncel bilgiye ilgili linkten erişim sağlanabilir.
Exchange Online hizmetinde kullanıcılara sunulan mail kutusu ile Online arşiv hizmeti de sunulmaktadır. IT tarafından belirlenen belirli politikalarla mail kutularındaki bazı maillerin Online Arşiv’de tutulması sağlanabilir ve yahut Online Arşivi aktif edilen kullanıcılar manuel olarak maillerini Online Arşiv’lerine taşıyabilirler.
IT yöneticileri tarafından kullanıcılara atanan mail kutusu ya da Online Arşiv’lerin boyutları raporlanmak istenilebilir. Bu raporlar sayesinde IT yöneticileri arşiv’ler ile ilgili ya da mail kutuları ile ilgili veyahut kullanıcı bazlı ayarlar ile ilgili çıkarımlarda bulunabilirler. Bu gibi ihtiyaçlarda PowerShell’in gücünün daha çok ortaya çıktığı söylenebilir.
Technet Galery’de yer alan hem mail kutusu boyutları hem de arşiv boyutlarını hesaplayan script yer almaktadır. Bu script sayesinde kullanıcıların UPN bilgileri last logged in süreleri, mail kutusu boyutları, mail kutularındaki öğelerin sayısı, arşiv boyutları, arşiv öğeleri gibi verilere ulaşmak mümkündür. Aynı zamanda elde edilen bu raporlarda filtrelemeler yapılabilir hatta birden fazla kriter koyulabilir durumdadır. Aynı zamanda search bölümü sayesinde keyword’ler yazılarak aramalar yapılabilir.
Başarılı yazılmış scripti denemek için Technet Gallery’deki script indirilmelidir.
İlgili scriptin indirilmesinin ardından PowerShell komutları ile script çalıştırılmalıdır. Yetkili hesap ile Office 365’e bağlantının sağlanması önemli noktalardan biridir.
Script’in çalıştırılmasının ardından şekildeki çıktı elde edilecektir. Arayüzde de görüldüğü üzere “Filter” bölümünden keyword yazılarak arama yapılacaktır. “Add criteria” ile ise kriterler eklenebilir ve böylelikle istenilen kullanıcıya ait verilere elde edilmiş olunacaktır.