Microsoft Flow Yönetim Merkezi – Part I

Microsoft Flow bilindiği üzere Microsoft’un kullanıcılara sunduğu Office 365 Outlook, Onedrive, Twitter, Excel, Wunderlist, Slack gibi birçok hizmet ile iş akışları oluşturulabilindiği ve otomasyonların sağlandığı hizmetidir. Çıktığı günden bu yana gerek günlük iş hayatında gerekse de PowerApps uygulamalarının arka planındaki süreçlerde kullanılması ile kullanıcılar tarafından deneyimlenmiştir ve deneyimlenmeye de devam etmektedir. Bu noktada firmalar Microsoft Flow kullanımı ile ilgili firma politikaları çerçevesinde çeşitli yetkilendirmeler ve verilerin güvenliği noktasında konfigürasyonlara ihtiyaç duymaktadır.

Office 365 Admin Center arayüzünde Microsoft Flow ile ilgili ortamların oluşturulmasına, izinlerin yönetilmesine ve Veri Kaybını Önleme (DLP) ilkelerine olanak sağlayan yönetim paneli bulunmaktadır. Burada tanımlanan ortamlar ve politikalar aynı zamanda PowerApps’I de etkilemektedir.

Şekilde de görüldüğü üzere Admin Center arayüzünden Microsoft Flow yönetim paneline erişim sağlanır.

 

Flow_1

 

Bilindiği üzere Microosft Flow Kurumsal uygulamaların yanı sıra Facebook, Twitter gibi genel kullanıma sunulan uygulamalarla da entegre çalışmaktadır. Haliyle kurumsal uygulamalardaki verilerin güvenliğinin sağlanması önemli konulardan biridir. “Environments”, veri konumlarını, tüm kaynaklar için yalıtım sınırı ve very kaybının önlenmesi için politikaların oluşturulmasına olanak sağlamaktadır. “Environments” oluşturulurken verinin konumu belirlenir. Bir ortamda oluşturulan akışlar, o coğrafi konumdaki veri merkezlerine yönlendirilerek performans artar. Akışlar belirli ortamlarda tutularak veriler arasında yalıtımlar da sağlanacaktır. Sunduğu bu ve buna benzer özellikler sayesinde Microsoft Flow’da “Enviroments” kullanılmaktadır. Microsoft Flow’ların yönetildiği arayüzden “New environment” ile yeni ortam oluşturulur.

 

Flow_2

 

“New environment” arayüzünde oluşturulacak ortam ile ilgili bazı parametreler belirlenir. Ortamın adı, bölgesi ve tipi bu arayüzde belirlenir. Buradaki kritik noktalardan birisi seçilecek bölgenin doğru belirlenmesidir. Buradaki bölge ayarı daha sonra değiştirilemez. Ortamda barınan kaynaklar ise seçilen bölgede konumlandırılacaktır. Böylelikle izolasyon sağlanmış olacaktır. Ancak bu aynı zamanda sınırlandırmalar da getirecektir. Örneğin oluşturulan özel bir bağlayıcı farklı ortamda kullanılamaz. Bu adımdan sonra veri tabanı oluşturma ya da atlama seçeneğinin bulunduğu arayüz kullanıcıları karşılar. “Veritabanı Oluştur” seçeneğini ile devam edildiğinde Veritabanı için Para Birimi ve Dil seçeneği belirlenir.

 

Flow_3

 

Oluşturulan “Enviroments”lar tıklandığında ise ilgili ortam ile açıklamalara,güvenlik ayarlarına ve kaynaklara erişim sağlanır. “Details” bölümünde ortam ile ilgili ortam tipi, kim tarafından oluşturulduğu, bölge ayarları gibi bilgilere erişim sağlanır. “Delete” ile ilgili ortamın silme işlemi gerçekleştirilir.

 

Flow_4

 

 

“Security” kısmında ise ortam ile ilgili yetkilendirmeler yapılır. Ortam yöneticileri ortamın kimlerin yöneteceğini ve ortamda kimlerin yeni içerik oluşturabileceği ile ilgili yetkileri bu arayüzde tanımlar. Veritabanı Oluştur seçeneğini ile ortam oluşturulmadı ise ortam rollerinde Environment Admin ve Environment Maker olmak üzere iki rol bulunur. Environment Admin rolü, kullanıcı ve grupların Environment Admin ve Environment Maker rollerine eklenmesinde ve kaldırılmasında, ortamda Common Data Service veritabanı sağlanmasında, ortamdaki kaynakların yönetilmesinde ve görüntelenmesinde ve Veri Kaybı Önleme politikalarının ayarlanmasında rol alır. Environment Maker ise ortamda iş akışlarının, bağlayıcıların, ağ geçitlerin, özel API’lerin ve PowerApps kullanan uygulamaların oluşturulmasında rol alır. Şekildeki arayüzde ilgili rollere ilgili kullanıcılar eklenir.

 

Flow_5

 

“Resources” bölümünde ise ortam içerisinde yer alan kaynaklar görüntülenecektir. Bu arayüzde “Apps” ve “Flows” olmak üzere iki başlık yer alır. “Apps” başlığı altında ortamda yer alan uygulamalar, “Flows” başlığında ise ortamda yer alan iş akışları yer alır.

 

Flow_6

 

“Flows” bölümünde şekilde de görüldüğü üzere ortamda yer alan iş akışları görüntülenir. Bu iş akışları açık ya da kapalı duruma getirilebilir ya da silinebilir. İş akışlarının isimleri, sahipleri ve yapılan son değişiklik görüntülenir.

 

Flow_7

 

 

 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin !
İsminizi girin