Office 365 Güvenlik ve Uyumluluk | Tehdit Yönetimi

633

İstenmeyen Posta Önleme – Part 2

“İstenmeyen posta önleme ayarları” bölümünde Office 365 varsayılanda kuralların yanı sıra özel ayarlarda yapılabilir. Özel ayarlar bölümünde varsayılan ayarlarda değişiklikler yapılabileceği gibi, özel ayarlar da eklenebilir. “İstenmeyen posta önleme ayarları” bölümünde “Özel” başlığı altında istenmeyen posta ayarları ile ilgili detaylı ayarlar yapılır. “Özel ayarlar” bölümündeki scroll ile özel ayarlar açılır ya da kapatılır. “3” numaralı bölümde ise varsayılan ayarlar ile ilgili başlıklar ve ayarlar yer alır.

 

İlke-8

 

“Özel” başlık altındaki ayarlar etkinleştirildikten sonra her başlık içerisinde alt başlıklar yer alır. Alt başlıktaki ayarların düzenlenmesi için “İlkeyi düzenle” seçeneği ile devam edilir. Office 365 istenmeyen postalar ile ilgili detaylı ayarlar burada yer alan alt başlıklarla yapılandırılır. “Varsayılan istenmeyen posta filtresi ilkesi” bölümünde maillerin istenmeyen posta özelliklerine sahip olup olmadığını ile ilgili ayarlar belirlenir. İstenmeyen posta özelliklerine sahip maillerde alınacak aksiyonlar belirlenir. “Bağlantı filtresi ilkesi” bölümünde maillerin gelmesine izin vermeden önce belirlenen IP adresi veya IP adresi aralığından gönderilen mail adreslerinden mail alınır ya da engellenir. Böylelikle güvenilir IP adresi/adresleri ya da engellenen IP adresi/adresleri belirlenir. “Giden istenmeyen posta filtresi ilkesi” kullanıcıların istenmeyen posta göndermelerini engellemeye yönelik kurallar belirlenir.

 

İlke-9

 

“Varsayılan istenmeyen posta filtresi ilkesi” başlığında Office 365’in varsayılanda istenmeyen maillerin belirlendiği ayarlar ve alınacak aksiyonlar yer alır. “İstenmeyen posta ve toplu posta eylemleri” bölümünde gelen istenmeyen e-postalar ve toplu e-postalar için yapılacak işlemler belirlenir. Burada istenmeyen postalar, yüksek olasılık düzeyinde istenmeyen, kimlik avı postaları ve toplu e-postalar ile ilgili alınacak eylemler belirlenir. Burada yapılacak eylemler iletinin gereksize-posta klasörüne taşınması, X üst bilgisi eklenmesi, konu satırının önüne metin eklenmesi, iletiyi e-posta adresine yönlendirilmesi, iletiyi silmesi, iletinin karantinaya alınması seçenekleri vardır. “Eşiği seçin” bölümünde ise toplu e-postaların istenmeyen posta olarak işaretlenmesi ile ilgili eşik belirlenir. 1, en çok sayıda toplu e-postanın istenmeyen posta olarak işaretlenmesine, 9 ise en çok sayıda toplu e-postanın teslim edilmesine izin verir. İstenmeyen postalar karantinaya alınması durumunda karantinada bekleme süresi “Karantina” başlığında belirlenir. X üst bilgisi eklenmesi ile ilgili eylemin seçilmesi durumunda ise “Bu X üst bilgisi metnini ekle” bölümüne gerekli ön bilgi eklenir. “Konu satırının başına bu metni ekle” bölümünde ise eylemin konu satırına metin eklenmesi seçildiğinde girilecek metin belirlenir. Yine eğer eylemlerden iletiyi e-posta adresine yönlendirilmesi seçilmesi durumunda yönlendirilecek e-posta adresi “Bu e-posta adresine yeniden yönlendir” seçilir.Güvenlik İpuçları, Outlook web uygulaması kullanıcılarına aldıkları e-posta iletilerinin güvenliği hakkında bilgiler verir. İpuçları, bilgi çubuğunda görüntülenir. Outlook web uygulaması kullanmayan kullanıcılar e-posta iletilerinin gövdesinde güvenlik ipuçlarını görüntüler.

 

İlke-10

 

İlke-11

 

“İzin verilenler listeleri” bölümüne eklenen gönderen mail adreslerinden ya da etki alanlarından gelen maillere izin verilir. “Engellenenler listeleri” bölümüne eklenen gönderen mail adresleri ya da etki alanlarından gelen mailler engellenir. Böylelikle etki alanı ya da gönderen mail adresleri bazında izinler ya da engeller konulur.

 

İlke-12

 

“Uluslararası istenmeyen posta” bölümünde belirlenen dillerde yazılan ya da belirli ülke ya da bölgelerden gönderilen mailler filtrelenir. “İstenmeyen posta özellikleri” bölümünde ise 3 ana başlık yer alır: İstenmeyen posta puanını arttır, İstenmeyen posta olarak işaretle ve Test modu seçenekler.

 

İlke-13

 

“İstenmeyen posta puanını artır” bölümünde resim bağlantıları, URL’deki IP adresleri, Diğer bağlantı noktası için URL yönlendirme, .biz veya .info web siteleri için URL gibi seçeneklerle ilgili ayarlar açılır ya da kapatılır ve maillerin istenmeyen posta puanını arttırılıp arttırılmayacağı belirlenir. “İstenmeyen posta olarak işaretle” bölümünde ise boş iletiler, HTML’deki JavaScript veya VBScript, HTML’deki Frame veya iFrame etiketleri, HMTL’deki object etiketleri, HTML’deki Embed etiketleri, HTML’deki form etiketleri, HTML’deki web hataları, Hassas kelime listesini uygula seçeneklerinin açılması, kapatılması ile sahip maillerin istenmeyen posta olarak işaretlenip, işaretlenmeyeceği belirlenir. SPF kaydı, Koşullu Gönderen Kimliği filtreleri ve NDR geri yansıması ayarları da açılır ya da kapatılır. “Test modu seçenekleri” bölümünde ise istenmeyen e-postalar olarak işaretlenip, işaretlenmeyeceği ile ilgili puanlama ya da filtre seçeneklerinde test seçilmesi durumunda seçilen özellik ile eşleşen maillerde alınacak aksiyon belirlenir. Varsayılan X üst bilgi metni ekle, gizli ileti gönder gibi seçenekler yer alır.

 

İlke-14

 

“Bağlantı filtresi ilkesi” bölümünde “İlkeyi düzenle” ile devam edildiğinde IP adresi ya da IP adres aralıklarından gelen maillere izin verilir ya da mailler engellenir. “İzin Verilen IP Listesi” bölümünde IP adresi veya adres aralığı girilir ve belirlenen IP adresine ya da aralığından gelen maillere izin verilir. “Engellenen IP Listesi” bölümünde ise belirlenen IP adreslerinden ya da IP adres aralıklarından gelen mailler engellenir.

 

İlke-15

 

“Giden istenmeyen posta filtresi ilkesi” bölümünde “Şüpheli giden e-posta iletilerinin birer kopyasının belirli kişilere gönderin” ve “Gönderen, giden istenmeyen posta göndermesi nedeniyle engellendiğinde, belirli kişilere bildirim gönderin” seçenekleri yer alır. Böylelikle kullanıcılar şüpheli mail ilettiklerinde belirtilen mail adresine kopyası iletilir. Gönderen, giden istenmeyen mailler engellendiğinde de belirtilen kullanıcılara bildirim gönderilmesi sağlanır.

 

İlke-16

 

“Özel” başlığında varsayılan ayarlarda değişiklik yapılabildiği gibi, yeni ilkeler de oluşturulabilir. Bunun için “İlke Oluştur” seçeneği ile devam edilir.

 

İlke-17

 

“İlke Oluştur” ile devam edildiğinde varsayılanda istenmeyen posta kuralında yer alan ayarlar yer alır. Buradaki ayarlar kullanıcı bazlı ya da grup bazlı uygulanabilir. Böylelikle farklı farklı kurallar farklı kişiler ya da gruplara uygulanabilir.

 

İlke-18

CEVAP VER

Yorumunuzu girin !
İsminizi girin