Office 365 Hybrid Deployment ve Migration – Part III

469

Office 365 Domain Ekleme

 

Office 365 Hybrid yapılandırmasındaki yapılandırılması gereken adımlardan biri domain ekleme işlemidir. Kullanıcılar AD Connect aracı ile senkron edilmeden önce firmanın kullandığı domain Office 365 panellerine eklenmesi gerekir. Böylelikle kullanıcılar senkron edildiğinde ilgili domain ile suffix bilgileri Office 365 platformuna senkron edilecektir.  Böylelikle Hybrid Deployment için ön gereksinimlerden biri olan kullanılan primary SMTP domainin Office 365′e tanımlanma işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Domain ekleme işlemi için Office 365 Admin Center’a gelinir, “Kurulum” bölümünden “Etki alanları” bölümüne tıklanır. Burada varsayılanda gelen tenant domain bilgisi yer alır. Yeni etki alanı eklemek için “Etki alanı ekle” seçeneği ile devam edilir.

 

 

“Yeni etki alanı” bölümünde ilgili domain yazılır ve “Sonraki” seçeneği ile doğrulama işlemine geçilir.

 

 

İlgili etki alanının eklenmesinin ardından doğrulama işlemi ile devam edilir. Bunun için public DNS’e girilmesi gereken TXT ya da MX kayıt bilgileri görüntülenir. Genellikle TXT kayıt bilgisi kullanılmakta olup, doğrulama işlemi yapılmadığı takdirde Office 365 hizmetlerine ait diğer kayıtlar görüntülenemeyecektir. İlgili kaydın public DNS’e girilmesinin ardından “Doğrula” seçeneği ile devam edilir.

 

 

Doğrulama işleminin başarılı olarak tamamlanmasının ardından, etki alanına girilecek kayıtlara dair hizmetler listelenir. Hangi hizmetlere dair DNS kayıtlarına ihtiyaç varsa onlar bu bölümde seçilir. Exchange, Skype Kurumsal ve Mobil Device Management for Office 365 seçenekleri yer alır. Buradaki ilgili servisin seçilmesi ile ilgili service dair kayıtlar listelenir ve bu kayıtların girilmesi ile hizmetler aktif olur. Hybrid Deployment senaryosunda Exchange Online’a ait Autodiscover ve MX kayıtları girilmemesi gerekir. Bu sayede maillerin on-premise ortamına gelecek, yapılan konfigürasyonlar sayesinde mail kutusunun bulunmaması durumunda Office 365′e route edilmesi sağlanacaktır. Tüm geçiş işlemlerinden sonra eğer lokal Exchange kaldırılması durumunda bu kayıtlar sonradan girilebilir. Exchange Online’a ait SPF kaydı ise local Exchange’in SPF kaydı ile birleştirilip girilmelidir. SPF kaydına dair bilgi ilgili linkte yer almaktadır. Exchange Online’a dair SPF kaydı dışında herhangi aksiyon almadan devam edilir. Diğer hizmetlere dair kayıtlar ise firmanın ihtiyacına göre girilebilir. İlgili SPF kaydı için “Sonraki” seçeneği ile devam edilir.     

 

 

Şekildeki arayüzde ilgili Office 365 hizmetlerine dair DNS kayıtları listelenir.  Buradaki değerlerden Exchange Online için SPF kaydı girilecektir. İstenirse diğer hizmetlere dair DNS kayıtları da public DNS’e girilerek aktif edilir.

Hybrid Deployment’da kullanılabilecek örnek SPF kaydı aşağıdaki gibidir:

v=spf1 ip4:192.168.10.5 include:spf.protection.outlook.com -all

 

 

İlgili etki alanının eklenmesinin ardından ilgili domain “Varsayılan” olarak ayarlanır.

 

CEVAP VER

Yorumunuzu girin !
İsminizi girin