Uzun zamandır beklenen Microsoft’un yeni işletim sistemi olan Windows 10, 30 Eylül 2014 tarihinde Windows 10 Technical Preview olarak tanıtılmıştır. Windows 8.1’in ardından gelen Windows 10, Microsoft Windows ailesinin yeni ürünü olup, son kullanıcının kullanım kolaylığı düşünülerek hazırlanmış bir işletim sistemidir. 6.4 sürüm numarası ile gelecek olan Windows 10 üzerinde küçük ama önemli değişiklikler yapılmıştır. Telefon, tablet, PC ayırmaksızın tüm cihazları kapsayan bir işletim sistemi olması hedeflenmiştir. Uygulamalar artık tek platformda olmak ile beraber tüm cihazlarda indirilebilir olacaktır.
Genişletilmiş Başlat Menüsü: Windows’un klasikleşmiş başlat menüsü, yeni sürüm olan Windows 10’da en sık kullanılan dosya ve fonksiyonları öne çıkaran ve kullanıcıya daha fazla özeleştirme olanağı sunan haliyle kullanıcıları karşılayacaktır.
Pencereli Uygulamalar: Task View özelliği ile Windows 10 üzerindeki modern uygulamaların son kullanıcı tarafından daha etkin kullanılması sağlanacaktır. Bu özellik ile Windows Store’dan indirilen uygulamalar, masaüstü uygulamalara benzer pencerelerde açılacaktır. Bu pencereler istenilmesi durumunda boyutlanabilecek, taşınılabilecek ya da minimize edilebilecek halde tasarlanmıştır.
Gelişmiş Uygulama Tutturma: Snap Assist (Uygulama Tutturma) özelliği ile aynı ekran üzerinde birden fazla uygulama üzerinde çalışma imkanına sahip olunacaktır. Yeni dörtlü snap konfigürasyonu ile aynı anda bir ekran üzerine dört uygulama yerleştirmeniz mümkün olunacaktır. Ayrıca çalışan diğer uygulamalarında ekranda nasıl konumlandırılabileceğine dair tavsiyeler yer almaktadır.
Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu: Windows 10 ile gelen uygulamalar ile bir arada çalışma imkanı dışında bu uygulamalardan hangisi ile çalışılacak ise onun ön plana çıkması sağlanabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapılabilinecektir.
Sanal Masaüstü: Kullanıcıların birçok uygulamaları ve dosyaları tek masaüstünde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine, Windows 10 ile beraber iş ve eğlence odaklı farklı amaçlar ve projeler için özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri ile tasarlanabilenecektir.
CTRL+V: Windows 10 ile birlikte komut satırında “CTRL+V” özelliği gelmiştir. Artık kopyalanan komutlar, kullanıcı alışkanlıklarından bir olan “CTRL+V” ile komut satırına yapıştırılacaktır.
Cihaza Özel Arayüz: Windows 10 platformu birçok farklı cihazında aynı verimlilik ile çalışmasını hedefleyen bir işletim sistemidir. Bu özellik ile cihazdan cihaza kullanımda değişiklikler sağlayacaktır. Eğer Windows 10 kurulu olan makinede kalvye ve mouse takılı ise Windows 10 kullanıcıları klasik masaüstü ile karşılayacaktır. Windows 10, tablet olan bir cihaza kurulmuş ise, işletim sistemi tablet moduna geçerek kalvye ve mouse’u devredışı bırakacak ve dokunmatik ekran kullanımına geçecektir.
Dosya Gezgini: Windows 10 ile başlat menüsüne gelen arama bölümünde istenilen belgeler kolayca aratılarak belgelere erişim sağlanacaktır.
Kullanım kolaylığı ve yenilikleri ile piyasada adını sıklıkla duyuracak olan Windows 10 işletim sisteminin 2015 ortalarında piyasaya sürülmesi hedeflenmektedir. Şu an Teknik Önizleme sürümü ile piyasada yer alan Windows 10, geliştirilme aşamasındadır. Geri bildirimler bekleyen Microsoft ile var olan bazı sorunların giderilmesi sağlanacaktır.
Windows 10 Kurulumu
Windows 8 işletim sistemi kurulumunda yer alan sihirbazlar Windows 10 işletim sisteminde de yer almaktadır. Haliyle daha önceden Windows 8 işletim sisteminin kurulumunu gerçekleştiren kullanıcılar için Windows 10 kurulumu kolay ve kısa sürede gerçekleştirilecektir. Böylelikle son kullanıcı kurulum adımlarına hızlı bir şekilde adapte olabileceklerdir.
Şekildeki arayüzde Windows işletim sistemlerinde yer alan klasik dil ayarlarının olduğu kurulum ekranı yer almaktadır.
Gerekli dil ayarlarının seçilmesinden sonra “Next” butonu ile devam edilecektir. Kullanıcıyı ilerleyen bölümde “Install now” seçeneği karşılayacaktır. Böylelikle kullanıcı kurulum adımlarına başlamış olacaktır. Aynı zamanda “Repair your computer” seçeneği ile de işletim sistemi ile ilgili yaşanabilecek herhangi sorun durumunda, onarımları ya da yapılandırılmaları yapabileceği arayüz karşılayacaktır.
“Install now” seçeneğinin seçilmesi ile kullanıcıyı iki tip kurulum karşılayacaktır. “Upgrade: Install Windows and keep files, settings and applications” seçeneği son kullanıcı verisi kaybolmadan upgrade etme imkanı sağlarken, “Custom: Install Windows only (advanced)” ile yeni Windows kurulumuna başlanacaktır.
Windows 10 işletim sisteminin cihazda yer alan hard disklerden hangisine kurulacağına ait arayüz şekilde görülmektedir. Bu arayüzde var olan disklerin silinmesi, format atılması, biçimlendirilmesi gibi işlemlerde gerçekleştirilebilir. İlgili diskin seçilip, biçimlendirilmesinin ardından “Next” seçeneği ile devam edilir.
Disk konfigürasyonunun yapılmasının ardından Windows 10 kurulumuna başlanılacaktır. Kurulum sırasında ilgili dosyalar kopyalanıp, kurulum yapılacak hale getirilecektir. Sonrasında özelliklerin ve güncelleştirilmelerinin yapılmasının ardından kurulum başarı ile sonlanacaktır.
Kurulum dosyalarının yüklenmesinden sonra işletim sistemine ait konfigürasyonların yapılması sağlanacaktır. Şekildeki arayüzde Windows 10 üzerinde bulunan özelliklerin (Internet Explorer,Windows Update vs.) hangi konfigürasyonlar ile kurulacağı belirlenir. Kullanıcılar kendilerine özel ayarları “Customize” seçeneği ile yapabilmek dışında, varsayılan ayarlar ile de ilerleyebilirler. “Use express settings” özelliği ile devam edilecektir.
“Sign in to your Microsoft Account” arayüzünde kullanıcıların var olan Microsoft Accountlarını tanımlayarak Windows 10 işletim sistemlerini farklı cihazlarında aynı hesap üzerinde daha stabil kullanmasını sağlayacaktır. Microsoft Account’un olmaması durumunda “Create a new account” seçeneği ile yeni bir hesabın oluşturulması sağlanacaktır. İstenildiği durumda lokal bir kullanıcı oluşturularak da Windows 10 hesabının kurulması sağlanabilinecektir. Burada yeni bir hesap oluşturularak devam edilecektir.
Yeni bir Microsoft hesabının sağlanması için kullanıcıların girmeleri gereken kişisel bazı verilerin yer aldığı ekran şekildeki gibidir. İlgili mail adres kısmının benzersiz olması gerekmektedir.
İlgili hesabın oluşturulmasının ardından kurulum başarılı bir şekilde tamamlanmış bulunmaktadır.
Windows 10 ile bol yenilikli günler.