IT yöneticileri tarafından Windows XP işletim sisteminde kullanılan Adminpak bilindiği üzere Windows 7 işletim sisteminde Remote Server Administration Tool olarak çıkmıştır. Windows 8 ile de devam etmektedir. Windows Server işletim sistemlerindeki Administrative Tools’un Windows Client işletim sistemleri tarafından kullanılmasını sağlayan RSAT sayesinde uzak lokasyonda bulunan ya da sistem odasında bulunan sunucuların servis ve özalliklerini client bir işletim sistemi tarafından yönetilmesini sağlar.
Windows 8 üzerinde RSAT Windows Server işletim sistemlerinden Windows Server 2012’den önceki sunucu işletim sistemlerinde bazı rollerin ya da özelliklerin yönetilmesini sağlar. Bunun ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki linki incelemek mümkündür;
Aynı zamanda Windows 8 üzerine kurulacak olan RSAT diğer Windows Client işletim sistemlerinde çalıştırılamaz. Windows 8 işletim sistemine uyumlu olan RSAT’ı destekleyen işletim sistemi sürümü Windows 8 ve Windows 8 Pro’dur.
Remote Server Administration Tool’un Windows 8 client işletim sistemine entegre edilmesi için Microsoft’un sitesinden indirilmesi gerekmektedir. Bunun için aşağıda belirtilen link kullanılabilir;
http://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=28972
Windows 8 İşletim Sistemine RSAT Kurulumu
Yukarıda belirtilen linkten indirilen yükleme dosyasına tıklandığında “Windows Update Standalone Insaller” penceresi açılacaktır. Burada gerekli KB2693643 kodlu Windows update paketinin kurulacağına dair bir ekran gelmektedir. “Yes” seçeneği tıklanarak kuruluma başlanır.
“Download and Insatll Updates” arayüzünde Microsoft’un kalsik sözleşme onayı bulunmaktadır. “I Accept” seçeneğinin işaretlenmesi ile sözleşmenin onaylanmasının ardından kuruluma devam edilir.
Kurulumun başlaması ile gerekli kurulum için bir süre beklenilmedir. Yüklemenin tamamlanmasının ardından “Close” seçeneği ile kurulum tamamlanır.
Kurulumun tamamlanmasının ardından “Start” menüsüne gelinmesi ile şekilde arayüzde de görüldüğü üzere “Administrative Tools” ve “Server Manager “seçeneklerinin geldiği gözlemlenir. Tabiki bunun anlamı client işletim sisteminin bir sunucu gibi çalışması değildir. Buradan desteklenen sunucu işletim sistemlerinin servislerini yönetmektir. “Administrative Tools” seçeneğinin tıklanması ile içerisinde hangi servislerin mevcut olduğu gözlemlenir.
“Administrative Tools” seçeneğinin işaretlenmesi ile hangi servislerin yönetimini desteklediği görüntülenir. Bunların başında Active Directory Users and Computers, Active Directory Sites and Services,Active Directory Domain and Trusts,DNS,DHCP,Failover Cluster Manager,Group Policy Manager,File Server Resource Manager,DFS Management gibi servisler yer almaktadır.
Yukarıdaki şekilde gözlemlendiği üzere RSAT ile birlikte “Administrative Tools” başlığının altında birçok rol ve özellik gözlemlenmektedir. Bu rollerin kullanıcıların karşısına otomatik olarak gelmesinin nedeni Denetim masasının altında bulunan “Programs and Features” arayüzündeki “Turn Windows features on or off”seçeneğinin altında yer alan Remote Server Administation Tools başlığının altındaki tüm seçeneklerin işaretli olmasındandır. İstenildiği durumda gerekli rollerin kaldırılma ya da daha önce bu arayüzde işaretlenmemiş olan rollerin ya da özelliklerin seçilme işlemi yine bu arayüzden yapılandırılır.
Aynı şekilde RSAT ile Server Manager arayüzününde yönetimi söz konusudur. Windows 8 işletim sistemindeki “Start” menüsünde yer alan “Server Manager” arayüzünde önce “Add other servers to manage” seçeneği ile hangi sunucunun Server Manager arayüzü yönetilecek ise onun işaretlenmesi ve ok tuşuna basılması ile Server Manager arayüzüne bağlanılır.
Sunucunun seçilme işleminin tamamlanması ile seçilen sunucu üzerinde kurulu olan rollerin yönetilmesi ya da yeterli yetkilerin olması durumunda gerekli rollerin yapılandırılması sağlanır.
Bu sayede Windows Server sunucu işletim sistemleri Windows Client işletim sistemi olan Windows 8 ile uzaktan yönetim sağlanmış olur.