IT dünyasında client işletim sistemleri arasında yerini almaya başlayan Windows 8 birçok yeniliklerle kullanıcıların karşısına çıkmaktadır.Windows 8 gerek performansı gerekse kullanıcılara sunduğu uygulamalar ile bilişim sektörüne birçok avantajlarla gelmektedir. Metro kullanıcı arayüzü, refresh and reset özelliği, file history gibi birçok özellik Windows 8 de mevcuttur. Bunun yanı sıra varolan arayüzlerde de iyileştirmelere gidilmiştir. Bunların başında IT dünyasında ençok kullanılan Task Manager(Görev Yöneticisi) gelmektedir.
Bilindiği üzere Task Manager bir işletim sisteminde kullanılmakta olan uygulamaları gözlemlemeye, bilgisayarın performansını incelemeye gibi hali hazırda bulunan sistemle ilgili bilgi almamaıza yarayan bir arayüzdür. Windows 8 ile beraber Task Manager daha sade, grafiksel ama bir o kadar da kullanılışlı hale getirilmiştir.
Windows 8 işletim sisteminde Ctrl+Alt+Delete tuşları ile Windows Task Manager’ın açılması sağlanır. “More details” sekmesinin tıklanması ile gelişmiş, detaylı arayüzüne ulaşılır.
“Processes” arayüzünde eskiden çalışan uygulamaların .exe dosyalarının kısa isimleri gözlemlenirken, artık kullanıcıları 3 farklı kategori ve bunları içerisinde çalışan uygulamalar karşılamaktadır. “Apps” bölümünde çalışan uygulamalar, “Background processes” bölümünde ara planda çalışan işlemler, son olarak “Windows processes” bölünmünde Windows için gerekli processlerin çalıştığı gözlemlenir. Aynı zamanda bu uygulamların bilgisayar üzerinde kullandığı kaynakların miktarları da gözlemlenmektedir. Burada bahsi geçen kaynak bilgisayar üzerinde bulunan RAM,CPU,Disk ve Network’tür. Bir uygulamanın bilgisayardaki CPU’nun yüzde kaçını kullandığı, kaç MB RAM kullandığı gibi detaylı bilgiler de yine Task Manager’ın Process arayüzünden gözlemlenebilir. Ayrıca bu arayüzde istenilen uygulama üzerinde sağa tıklanıldığında o uygulamanın sonlandırılma, uygulama hakkında detaylı bilgi ve hatta web ortamının kullanılması ile online bilgi alınma gibi işlemler de gerçekleştirilir.
“Performance” arayüzünde bilgisayarda bulunan donanımların performanslarına ait detaylı bilgiler alınır. Aynı zamanda bunları grafiksel ve istatiksel olarak da incelemek mümkündür.Böylelikle donanımların ne kadar kullanıldıkları gözlemlenebilir. İstenilen donanıma çalışan özellikler incelenebilir. Örneğin CPU sekmesinin işaretlenmesi ile utilizasyon durumu, hızı, processler, thread’ler ya da süreçler gözlemlenebilir.
“App history” arayüzünde çalışılan uygulamalar gözlemlenmektedir. Bu uygulamaların donanımsal kaynaklar üzerindeki etkileri de görüntülenir. Kısaca bu arayüzde belirli bir tarihten itibaren kullanılan uygulamaların kaynak kullanım durumları incelenir.
“Startup” bölümünde bilgisayarın açılmasıyla beraber otomatik çalışacak programlar görüntülenir. Daha önceki işletim sistemlerinde bununla ilgili işlemler “msconfig” ile “System Configuration” arayüzünden yapılır iken Windows 8 ile beraber Task Manager arayüzünden de yapılandırılmaktadır.
“User” sekmesinden bilgisayara bağlı olan kullanıcıların gözlemlenmesinin yanı sıra bilgisayarda oturumu açık olan kullanıcılar görülür. Aynı zamanda bu kullanıcıların donanımsal kaynaklar üzerinde etkileri görülmektedir. Buradaki kasıt kullanıcıların bilgisayar donanımların ne kadarlık bir kısmını kullandıkları görülür. İstenilmesi durumunda kullanıcının üzerine gelinip sağa tıklandığında kullanıcıların “disconnect” yapılarak bağlantılarının koparılmasını ya da “expand” edilerek kullanıcının kullandığı uygulamaların incelenmesi de mümkündür.
“Details” kısmında ise programlara ait dosyaların donanımlar üzerindeki anlık etkileri gözlemlenir.
Son olarak Task Manager’da bulunan “Services” sekmesinde bilgisayarda çalışan servislerin durumları görülür. Değişiklik yapmak istenilen servisin üzerine gelinip sağa tıklanması durumunda, servis üzerinde başlatma, durudurma ,detaylı bilgilerin alınması gibi seçenekler kullanıcıya sunulmaktadır.