Microsoft Azure ile Sanal Makine Kurulumu

6722

Windows Azure bilindiği üzere Microsoft’un kullanıcılara sağladığı sanallaştırma platformudur. Windows  Azure ile network üzerinden uygulamalar oluşturulup bunların yönetilmesi, verilerin depolanması ve yük dengeleme gibi özellikler yer almaktadır. Temel uygulamalaraWeb siteleri, sanal makineler, bulut hizmeti, mesajlaşma ve sanal ağ  örnek olarak  verilebilinir. Windows Azure teknolojisini kullanabilmek için öncelikle kayıt işlemi gerçekleştirilmektedir. Kayıt işleminden sonra 90 gün ürün ücretsiz kullanılabilinmektedir. Kayıt işlemleri http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/  adresinden gerçekleştirilebilir.

Sanal makineler teknoloji dünyasında önemli bir yer tutmak ile beraber birçok platformada sanallaştırma teknolojisi kullanılmaktadır. Windows Azure üzerinde oluşturulacak sanal makine uygulaması ister hali hazırda Windows Azure’un içerisinde yer alan galeri içerisindeki imajların seçilmesi ile isterse de kurulumu yapılacak işletim sistemine ait imaj dosyalarının kullanıcılar tarafından hazırlanıp kullanılması ile sanal makineler oluşturulabilinmektedir.

Sanal Makine Oluşturulması

Windows Azure teknolojisine kayıt işleminin gerçekleştirilmesinin ardından sanal makine oluşturulma işlemi için “Virtual Machines” başlığı altından “Create a Virtual Machine” seçeneği ile devam edilir.

“Create a Virtual Machine” seçeneğinin işaretlenmesinin ardından şekildeki arayüz kullanıcıyı karşılamaktadır. Burada bulunan Compute ve Virtual Machine seçeneklerinin seçilmesinin ardından “Quick Create” ve “From Gallery” seçenekleri yer almaktadır. “Quick Create” seçeneği ile yeni bir imajın oluşturulması sağlanır iken “From Gallery” seçeneği ile de hali hazırda Windows Azure üzerinde varolan imajlar üzerinden kurulmak istenilen işletim sistemine erişilir. Burada da “From Gallery” seçeneği ile hazır imaj dosyalarının bulunduğu bir kurulum gerçekleştirilecektir.

“Virtual machine operating system selection” arayüzünde ise kurulumu yapılacak işletim sisteminin seçimi gerçekleşir. Galeri içerisinde Windows Server 2008 R2, Microsoft SQL Server 2012 Evaluation, Microsoft BizTalk Server 2013 Beta, Windows Server 2012 Datacenter, OpenLogic CentOS 6.3, Ubuntu Server 12.10 gibi çeşitli işletim sistemlerinin imajları yer almaktadır. Örnekte ise “Windows Server 2012 October 2012” seçimi ile devam edilir.

“Virtual machine configuration” arayüzünde ise seçilen imaj sonrasında oluşturulacak sanal makine için bazı tanımlamalar yapılmaktadır. “Virtual Machine Name” seçeneğinde oluşturulacak sanal makinenin adı verilir, “New User Name” bölümünde ise kullanıcı hesabı administrator olarak belirlenir ve administrator kullanıcısının şifre belirlenir. “Size” bölümünde oluşturulacak sanal makinenin donanımsal gereksinimlerinin belirlendiği bölüm yer almaktadır. “Size” başlığının altından “Extra Small” seçeneği ile “Shared core,768 MB memory”, “Small” seçeneği ile “1 core, 1,75 GB memory”, “Medium” seçeneği ile “2 cores, 3,5 GB memory”, “Large” seçeneğinin işaretlenmesi ile “4 cores, 7GB memory” ve “Extra Large” seçeneğinin işaretlenmesi ile de “8 cores, 14 GB memory” oluşturulacak sanal makine için sağlanmış olur.

 

“Virtual Machine Mode” arayüzünde ise yeni bir sanal makinenin kurulumu söz konusu ise “Standalone Virtual Machine”, mevcutta kurulu olan bir sanal makineye erişim söz konusu ise de “Connect to existing Virtual Machine” seçeneği ile devam edilir. Aynı zamanda sanal makine için DNS adı, storage hesabı ve hangi bölgede saklanacağı gibi verilerin de seçilmesi sağlanır.

 

“Virtual Machine Options” başlığında ise kurulumu yapılacak sanal makine eğer bir networke dahil edilecek ise “Availability Set” seçeneğinde yapılması gerekmektedir. Eğer kurulum Standalone ise de “None” seçeneği ile devam edilir.

Windows Azure üzerinde sanal makine kurulumu için gerekli verilerin girilmesinin ardından “Virtual Machines” başlığından kurulacak sanal makinenin kurulumu gerçekleşir.

Sanal makine kurulumundan sonra, oluşturulan bu makinenin yönetimi için bazı seçenekler yer almaktadır. “Connect” seçeneği ile sanal makineye bağlanılması sağlanır, “Resart” seçeneği ile sanal makinenin yeniden başlatılması sağlanır, “Shutdown” seçeneği ile sanal  makinenin kapatılma işlemi gerçekleştirilir,”Attach” seçeneği ile sanal makineye var olan bir disk ya da yeni oluşturulacak disk ekleme işlemi gerçekleştirilir iken, “Delete” seçeneği ise var olan sanal makinenin silme işlemini gerçekleştirir. “Connect” seçeneği ile devam edildiğinde sanal makineye erişim sağlanmış olunur.

“Connect” seçeneğinin seçilmesi ile aslında sanal makine ile  bir “Remote Desktop Connection” bağlantısı sağlanmış olacaktır. Burada aşağıdaki arayüzde de görüldüğü üzere gerekli bağlantının sağlanması için “connect” seçeneği seçilir ve kullanıcı bilgilerinin girilme işlemi gerçekleştirilerek sanal makineye bağlantı sağlanmış olunur.

1 Yorum

CEVAP VER

Yorumunuzu girin !
İsminizi girin