Windows Server 2012 ile beraber gelen Grafiksel arayüzün devre dışı bırakılması özelliği ile sanki Windows Server 2008 ile gelen Core edition sürümünü kullanıyormuş hissine kapılınabilinir. Windows Server 2012 ile Core sürümü hala hali hazırda varolup, gelen bu yenilikle beraber sadece Windows Server 2012 sürümünü isteğe bağlı olarak komut satırı arayüzünden yönetebilmenizi mümkün kılıyor. Kullanıcılara bağlı olarak değişen Grafiksel Kullanıcı Arabiriminin kaldırılma özelliği ile beraber hem sunucuların performansı artıyor hem de gelebilecek ataklara karşı önlem alınmış olunuyor ki bunun en güzel örneği sunucu sistemleri üzerinden internete girilememesidir. Tabi ki bunun yanı sıra komut satırında çalışmak isteyen kullanıcıları da sevindirici bir özelliktir. Core sürümüyle aynı Windows Server 2012 kurulum arasında farklar bulunmaktadır. Bu özellkle sadece grafiksel komut ve dosyaların birçoğunu kaldırarak Windows server 2012’in komut dizinlerinden yönetilmesi sağlanır.
Grafiksel Arayüzün Kaldırılma İşlemi
Grafiksel arayüz Windows Server 2012’in kurulması ile beraber hali hazırda var olan bir özelliği olduğu için bu özelliğin kaldırılma işlemi gerekli rollerin ve özelliklerin yapılandırıldığı Server Manager arayüzünden gerçekleştirilir.
Server Manager arayüzüne gelindiğinde Dashboard kısımdan “Manage” seçeneğindeki “Remove Roles and Features” seçeneği ile istenilen rolün ya da özelliğin kaldırılma işlemine başlanır.
“Before You Begin “ekranını Next ile geçildikten sonra “Select Destination Server” arayüzünde kaldırmak istenilen özelliğin (feature) hangi sunucu üzerinde olduğunun belirlendiği bölümdür.Kısaca işlem yapılacak sunucunun belirlendiği arayüzdür.”Next” seçeneği ile devam edilir.
Grafiksel arayüzün devre dışı bırakılma işlemi bir feature olmasından dolayıdır ki “Remove Server Roles” arayüzünde herhangi bir işlem gerçekleştirilmeyecektir.”Next” seçeneği ile bir sonraki adım gerçekleştirilir.
“Remove Features” arayüzünde Server Graphical Shell özelliğinin varsayılanda kurulu olmasından dolayı ki, bu özelliğin kaldırılmasıyla grafiksel arayüzün kaldırılma işlemi gerçekleştirilmiş olunur.”Next” seçeneği ile devam edilir.
“Confirm removal selections” arayüzünde kaldırılma işlemi onaylanmaktadır.”Restart each destination server automatically if required” ile seçilen özelliğin kaldırılmasından sonra sunucunun yeniden başlatılmasının gerektiği bir durum da otomatik olarak bu işlemin gerçekleşeceğinin belirlendiği bölümdür. “Remove” seçeneği ile kaldırılma işlemine başlanır.
Grafiksel arayüz özelliğinin kaldırılma işlemi tamamlandıktan sonra sunucu kendini yeniden başlatarak, üzerindeki bütün grafiksel bileşenleri ve dosyaları kaldırmaya başlar.
Grafiksel arayüz ile ilgili gerekli işlemler yapıldıktan sonra artık sunucu açılışında kullanıcıyı karşılayan Logon ekranındaki grafiksel arayüzünün yerini de mavi bir ekranın alındığı görülür. GUI arayüzünün kaldırılmış olması tüm grafiksel arayüzlerin kaldırılmış olduğu anlamına gelmemek ile birlikte Server Manager gibi belli başlı arayüzlerin hala kullanılılıyor anlamına gelmektedir.
“Ctrl+Alt+Delete” ile logon olunduktan hemen sonra kullanıcıyı Server Manager konsolu ile beraber komut satırı karşılamaktadır. GUI arayüzü kaldırıldıktan sonra artık sunucu yönetimi komut satırı ile gerçekleştirilecektir.
Komut satırı kullanılarak paint, wordpad gibi uygulamaların artık kullanılamıyor olması, Internet Explorer uygulamasının dosyalarının artık var olmadığı görüntülenecektir ki bu da GUI arayüzünün kaldırılması ile beraber aslında sunucu için bir güvenlik önlemi olarak düşünülebilinir. Bunun yanı sıra Microsoft Management Console gibi bazı konsollar hala aktif olarak çalışır durumdadır.
GUI arayüzünün kaldırılma işlemi, Server Manager konsolunun yanısıra PowerShell komut satırı ile gerçekleştirilebilir. PowerShell uygulaması ile Grafiksel arayüzünü devre dışı bırakmak için “Remove-WindowsFeature server-gui-shell” komutu kullanılır.