Microsoft tarafında Server ailesine bir ürün daha kazandırdı ki bu da son zamanlarda artık adı sıkça duyulan Windows Server 2012. Windows Server 2008 ve Vista, Windows Server 2008 R2 ve Windows 7’den sonra yepyeni özellikleriyle IT dünyasına giren Windows 8 ve Windows Server 2012 sürümleri ile kullanıcılarının karşısına çıkmış bulunmaktadır. Windows Server 2012 sürümünün indirilmesi için gerekli link aşağıda belirtilmiştir.
http://technet.microsoft.com/tr-TR/evalcenter/hh670538.aspx
Windows Server 2012 ile beraber Bulut bilişim entegrasyonu daha esnek ve yönetimi daha kolay bir halde IT çalışanlarına sunulmuştur. Bu durumdan dolayıdır ki Windows Server 2012 bulut bilişime en uygun işletim sistemi olarak lanse edilmiştir. Windows Server 2012’in Metro User ile Cloud tabanlı bir işletim sisteminin, IP Address Mobility özelliği ile de veri merkezi bazında taşınabilir olması ciddi IT dünyasına ciddi yenilikleri de beraberinde getiriyor olduğunun göstergesidir.
Windows Server 2012, Hyper-V 3.0 ile de sanallaştırma dünyasındaki yerinde bir adım daha öne çıkmaktadır. Hyper-V 3.0 ile beraber host başına 160 Logical Processor ve 2 TB’a kadar RAM desteği, sanal makine başına 32 vCPU ve NUMA desteği, eş zamanlı Live Migration desteği, Storage Live Migration desteği, sanal makineler için Virtual Fiber Channel desteği, Hyper-V Replika, VHDX Virtual Disk formatı ve NIC teaming gibi birçok yenilik gelmiştir. Microsoft Windows Server 2012 ile sanallaştırma platformunda fark yaratmaya devam edecektir.
Windows Server 2012 ile gelen Data Deduplication (Veri Tekilleştirme) özelliği kurum ve kuruluşlar için depolama alanlarını daha tasarruflu ve eldeki verileri daha verimli kullanmayı amaçlayan bir veri sıkıştıma teknolojisidir. Bu özellik sayesinde Windows server 2012 üzerindeki NTFS bölümlerinde çalışacak depolama alanları daha tasarruflu kullanılmış olacaktır.
Windows Server 2012 ile Metro User Interface arayüzü ile Windows Phone benzeri bir arayüz ve yeni bir Server Manager ile gerekli rollerin eklendiği ya da kaldırıldığı arayüzde yine IT çalışanları için yeniliklerle sunulmuş özelliklerdendir.
Windows Server 2012 minimum gereksinimleri
· 1.4 gigahertz (GHz) or faster 64-bit (x64) processor
· 512 gigabyte (GB) RAM
· 32 GB available hard disk space
· DVD Drive
· Super VGA (800 x 600) or higher-resolution monitor
Windows Server 2012 Kurulumu
Windows Server 2012 işletim sisteminin kurulumu grafiksel bir arayüz üzerine tasarlanmış olmakla beraber, gelen yenilikler içerisinde artık sanal klavye kullanımı ile de işletim sisteminin kurulabilmesidir. Windows Server 2012 işletim sisteminin DVD’si içerisinde boot aşamasında kullanılan boot.wim ve işletim sisteminin imajını taşıyan ve asıl işi yapan install.wim dosyası yer almaktadır. Kurulum sırasında yapılması gereken ilk aşama Windows Server 2012 DVD’sini takarak bilgisayarın DVD’den boot edilmesini sağlamaktır. Kullanıcıyı karşılayan ilk ekran klasik dil ayarlarının yapıldığı yerdir. Gerekli kurulum dili, zaman formatı, klavye dili seçimi yapıldıktan sonra “Next” seçeneği ile devam edilir.
“Repair your computer” bölümü ise Windows’un başlamasında oluşabilecek sorunları tespit etmek, bilgisayardaki sistem dosyalarının daha önce yedeği alınmış sistem dosyalarıyla değiştirilmek, sistemin imajına geri dönmek, bilgisayarın belleğindeki hataları bulmak ya da Komut sistemi kullanılarak sistemdeki sorunları çözümlemek için yapılandırılır. “Install Now” seçeneği ile Windows Server 2012 kurulumuna başlanır.
Bu arayüzde kurulumu yapılması gereken işletim sistemi tipi seçilir. Windows Server 2012 Standart Evaluation (Server Core Installation),Windows Server 2012 Standart Evaluation(Server with a GUI),Windows Server 2012 Datacenter Evaluation (Server Core Installation) ve Windows Server 2012 Standart Evaluation (Server with a GUI)olmak üzere 4 seçenek kullanıcılara sunulmaktadır. Server Core ve Full installation sürümlerine daha önceki sürümlerden de aşina olunmakla birlikte, Features on Demand biraz Server Core biraz da Full installation özelliklerini üzerinde barındıran bir sürümdür.
Windows Server 2012 Datacenter Evaluation (Server Core Installation) = Windows Core, Windows PowerShell, .Net Framework 4
Windows Server 2012 Standart Evaluation(Server with a GUI) = Same as Features on Demand + All Control Panel Applets,Windows Help, Windows Explorer, Internet Explorer
Windows Server 2012 Standart Evaluation(Server with a GUI) sürümünü seçilerek “Next” seçeneği ile kuruluma devam edilir.
Bu arayüzde Microsoft’un standart lisans sözleşmesi gelmektedir. ”I accept the licence terms” seçeneği ile sözleşme kabul edildikten sonra “Next” seçeneği ile devam edilir.
Bu arayüzde “Custom” ve “Upgrade” olmak üzere iki tip kurulum yapılabilineceği ile ilgili ekran gelmektedir. “Upgrade” seçeneği eski Windows Server versiyonlarından Windows Server 2012’e yükseltilmesi durumunda, yeni bir Windows Server 2012 kurulumunda ise “Custom(advance)” seçeneği ile devam edilir. “Custom (advance)” seçeneği ile yeni bir Windows Server 2012 kurulumuna devam edilir.
Bu arayüzde disk bölümlendirme, biçimlendirme ve üzerine Windows işletim sistemi kurulacak diskin seçilme işlemi yapılır. “Load Driver” seçeneği ile disk sürücüsünden kaynaklı diskin tanımlanamaması gibi sorunlarda gerekli sürücünün yüklenmesi gerçekleştirilir. “Unallocates space”alanını biçimlendirme ya da bölümlere ayırmak için “Drive options (advance)” seçeneği kullanılır. Windows Server 2012 kurulumunu gerçekleştirilecek diskin yapılandırılmasından sonra “Next” seçeneği ile devam edilir.
Bu arayüzde Windows Server 2012 kurulumu için gerekli kurulum dosyalarının kopyalanması, gerekli özelliklerin yüklenmesi ve gerekli güncellemelerin yapılmasının ardından bilgisayar kendini yeniden başlatarak kurulumu tamamlamış olacaktır.
“Settings” arayüzünde “Administrator” kullanıcısının parolası tanımlanır. Şifre tanımlanması sırasında çıkan yan taraftaki simgeye gelindiğinde, vermiş olduğumuz parolanın görüntülenmesini sağlayacaktır. Parolanın verilmesinin ardından “Finish” seçeneği ile devam edilir.
Kurulumun tamamlanması ve gerekli ayarların yapılmasının ardından Windows Server 2012 logon ekranı gelmektedir. Logon ekranında artık tarih ve saat bilgisi görülmektedir ki bu da tasarımda yeniliklerin geldiğini göstermektedir. CTR + ALT + DELETE ile login olunur.
Bu arayüzde Microsoft mavisine benzeyen ve sade görüntüsü ile login ekranı kullanıcıları karşılamaktadır. Kullanıcı adı ve şifresinin girilmesi ile beraber ok işaretine basılmasıyla ile Windows Server 2012’in login olma süreci başlatılır.
Şekildeki arayüzde de görüldüğü üzere Windows Server 2012 yeniliklerini kullanıcılara Server Manager tarafında da sunmaktadır. Dashboard bölümünde server rolleri ekleme, diğer sunucuları yönetme seçenekleri, Local Server bölümü ise yerel sunucumuz ile ilgili işlemler yer alır.