Power Virtual Agents Preview
Dijital dönüşümün önem kazandığı bugünlerde BT çalışanları da bu değişime uyum sağlayan teknolojileri firmalarına kazandırır. Bot teknolojisi de bunlardan biridir. Bilindiği üzere botlar konuşma ile ilgili yapay zekaları kullanan bilgisayar programları olup, insan gereksinimi olmadan kullanıcılara ihtiyaç duydukları noktalarda gerekli yönlendirmeleri yapan metin görüşmeleridir. Arka planda yapay zeka kullanarak temel soru-cevap ile karşılıklı konuşma yapabilme özelliğine sahip sanal yardımcılar olan botlar günümüzde bankalar, yardım masaları, müşteri temsilcileri gibi birçok alanda kullanılır.
Microsoft, Power Platform’un parçası olan Power Virtual Agents aracını Public Preview olarak kullanıcılara sundu. Power Virtual Agents, Azure yapay zekanın(AI) sanal araçları ile kullanıcılara bot oluşturma imkanı sunar. Power Automate olarak yeniden adlandırılan Microsoft Flow otomasyon aracını da içeren Power Virtual Agents ile herhangi kod geliştirmeden kullanıcılar botlar geliştirebilir. Microsoft Ignite 2019’da Microsoft’tan Charles Lamanna Power Virtual Agent ile ilgili aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.
“Power Virtual Agent is very much focused on the same type of low-code, accessible to anybody, no matter whether they’re a business user or business analyst or professional developer, to go build a conversational agent that’s AI-driven and can actually solve problems for your employees, for your customers, for your partners, in a very natural way.”
Power Virtual Agents ile görüldüğü üzere kolay kullanımı ile yazılım geliştirici ya da AI uzmanlığı gerekmeden, ihtiyaca dayalı olarak az kod bilgisi ya da herhangi kod bilgisine gereksinim kalmadan genel sorulara cevap vererek çalışanların daha karmaşık sorunlara odaklanmasına imkan sunan botlar geliştirilmesini sağlar. Microsoft’un Power Platform’una entegre çalışması, farklı sistemlerle de haberleşme veya Power Automate ile farklı API’lara erişme imkanı sunar.
Power Virtual Agents deneyimlemek için https://powervirtualagents.microsoft.com/en-us/ linkine tıklanır ve “Try preview” seçeneğine tıklanır. Genel bilgilendirme yazıları ve videolarına da buradaki linkten erişim sağlanır. Power Virtual Agents arayüzüne Microsoft iş ay da okul hesabı ile Office 365 tenant ortamı varsayılan olarak giriş yapılır. İlgili tenant’da bot bulunup bulunmadığını kontrol eder ve botun bulunmadığı durumda yeni bot oluşturur. Yeni bot için isim ve botun ortamı seçilir. Buradaki ortam kavramı firma verilerinin, uygulamalarının ve iş akışlarının saklandığı, yönetildiği ve paylaşıldığı yerdir. Hali hazırda Office 365 tenant’ına ait ortam “More options” başlığı altında görüntülenir. Power Virtual Agents için kullanılacak bölgeler aşağıdaki gibidir:
Azure Coğrafi Bölgeleri | Azure Veri Merkezleri (Bölgeler) |
Amerika Birleşik Devletleri | Doğu ABD (Blue Ridge, VA), Orta Güney ABD (Des Moines, IA), Batı ABD (Quincy, WA) |
Avrupa | Batı Avrupa (Hollanda), Kuzey Avrupa (İrlanda) |
Avustralya | Avustralya Doğu (Yeni Güney Galler), Avustralya Güneydoğu (Victoria) |
Birleşik Krallık | UK Güney(Londra), UK Batı (Cardiff, Durham) |
Hindistan | Orta Hindistan (Pune), Güney Hindistan (Chennai) |
Asya Pasifik | Gğneydoğu Asya (Singapore), Doğu Asya (Hong Kong) |
Japonya | Japonya Doğu (Tokyo, Saitama), Batı Japonya (Osaka) |
“Create” seçeneği ile devam edilir ve Power Virtual Agents ile bot ortamı oluşturulmaya başlanır. Power Virtual Agents Microsoft Edge, Chrome, and Firefox browserlarını destekler.
İlgili bot ve bot ayarlarının yapılacağı ortamın yapılandırılması ortalama 15 dakika sürecektir. Bunun ile ilgili bilgilendirme görüntülenir. Bot ortamı tamamen hazırlanana kadar, ana sayfada bot salt okunur şekilde kullanılabilecektir. Bu sürede herhangi düzenleme kaydedilemez ancak genel kullanımı ile genel başlıklara bakılabilir ya da önceden hali hazırdaki varsayılan ayarlar üzerinden testler yapılabilir.
Power Virtual Agents Preview arayüzünde “Home”, “Topics”, “Analytics” and “Deploy” olmak üzere 4 bölüm vardır. “Home” arayüzünde oluşturulan bot görüntülenir ve bot ile ilgili yapılacak ayarlara dair “Get started” başlığı altında adımlar yer alır. Temel olarak öncelikle ihtiyaca yönelik bot ile ilgili ayarlar yapılır, akabinde ilgili bot web sitesinde paylaştırılır ve kullanıcılara sunulan hizmet kalitesini anlamak ve geliştirmek için analiz edilir.
“Home” sayfasında bot görüntülenir. Varsayılan ayarlarla konuşma başlatılabilir. Bunun için “Chat” başlığı altından ileti yazılır. Konuşmaya başlamak için bazı başlıklarda bu bölümde listelenir. İlgili konuşmaya dair iş akışını takip etmek için “Tracing” butonuna tıklanır.
“Tracing” butonu ile konuşma başlatıldığında şekilde de görüldüğü üzere botun verdiği cevap görüntülenir. Aynı zamanda konuşmaya dair akış görüntülenir. İstenirse varsayılanda kullanılan akışlarda değişiklik yapılabilir ya da konular ve akışlar oluşturulabilir.
Varsayılanda gelen konuların akışlarında değişiklik yapılmak istenildiğinde ilgili “Tracing” işlemi kapatılır ve akışın ilgili adımına gelerek değişiklik yapılır ve kaydedilir.
Yapılan değişikli kaydedildikten sonra kullanıcıların yapılan değişikliğe göre soruları yanıtlanacaktır.
“Topic” bölümünde bir kullanıcının sorusuna nasıl cevap verileceği belirlenir. Tasarlanan diyalogun akışı belirlenir. Hali hazırda konular kullanılabilir ya da değiştirilebilir ya da ihtiyaca göre özel konular oluşturulabilir. “New Topic” ile konuşmanın konusu ve konu ile ilgili tetikleyici ifadeler eklenir.
Botta kullanılacak yeni konuşma konusunun ismi ve açıklaması yazılır. Konuşmayı tetikleyecek öbekler “Trigger phrases” bölümünde belirlenir. Buradaki tetikleyiciler botla ilgili diyaloga ne zaman cevap verileceğini öğrenmeye yardımcı olan kullanıcı soruları veya ifadelerdir. Örneğin “Merhaba” konusunun tetikleyicilerinin biri “Merhaba lütfen yardımcı olur musunuz?” sorusudur. Böylelikle kullanıcı buradaki tetikleyici kullandığında bot devreye girecek ve bir sonraki adımda belirtilen akışı uygulayacaktır. Konu ile ilgili ayarlar yapıldıktan sonra “Save topic” seçeneğine tıklanır ve ilgili konu kaydedilir.
Konu kaydedildikten sonra, konuşma akışının tasarlanması için “Go to authoring canvas”a tıklanır.
Bu arayüz bot yanıtlarını ve genel konuşma akışını tanımlamanıza izin veren grafiksel diyalog ağacı editörüdür. Botun tetikleyicilerinin altında botun diyalog akışı belirlenir. Örneğin kullanıcı “Merhaba lütfen yardımcı olur musun?” sorusunu sorduktan sonra “Bot Says” bölümünde kullanıcıya vereceği yanıt yazılabilir. Akabinde ikinci söyleyeceği cümle de eklenebilir. İstenirse bu bölümde kullanıcıdan botun sorduğu sorudan cevap almak adına seçeneklerin sunulacağı “User responses” eklenir ve alınan cevaba göre botun vereceği yanıt ayarlanabilir. Akabinde de bir anket ile kullanıcı geri bildirimi alınabilir. Burada ihtiyaca dayalı diyalog akışı oluşturulur. Bunun için Power Virtual Agents kullanıcılara görsel arayüz ile kullanım kolaylığı sunar. İlgili ayarlamalar yapıldıktan sonra “Topic checker” ile yapılan akış ile kontrol edilir, hatalar ve uyarılar görüntülenir. Doğru yapılandırılan akış ile ilgili de kullanıcıyı herhangi hata ya da uyarının olmadığı konusunda bilgilendiriyor. İlgili kontrolün yapılmasının ardından “topic (konu)“ kaydedilir.
Bot ile ilgili diyalog akışı tasarlandıktan sonra istenirse bot ile yapılan geçmiş konuşma “Start over with latest content” ile temizlenir ve yeni konuşma başlatılabilir. Botun ileti bölümüne girilen tetikleyicilerden biri yazılır ve akış başlar. Böylelikle bot ile tasarlanan akışa göre diyalog ilerler. “Tracing” ile diyalog akış adımları görüntülenir.
Botun diyalog akışları belirlendikten ve gerekli testlerin yapılmasının ardından “Deploy” adımı ile devam edilir. “Deploy” bölümünde hazır olan botun bir web sitesinde yayınlanması/dağıtılması için kullanılır. “Demo website” ve “Custom website” olmak üzere iki farklı seçenek vardır. “Custom website” seçeneğinde kod parçası yer alır. Bu kod parças, botu kullanılacak olan web sitesinin yöneticisi ile paylaşılır ve istenilen web sitesi ile botun entegrasyonu sağlanarak son kullanıcının bota erişimi sağlanır. “Demo website” ile bot ile entegre olmuş web sitesi ile ilgili ayarlar yapılır.
“Demo Website” ile devam edildiğinde hosgeldin mesajnın ve demo web sitesinde görüntülenecek olan sohbet tetikleyicileri belirlenir. İlgili ayarlar yapıldıktan sonra “Publish” seçeneğine tıklanır.
“Publish” ile ilgili bot yayınlanır ve istenirse “Share your bot” başlığında yer alan URL’den erişim sağlanır. Bu URL paylaşılarak kullanıcıların botu deneyimlemesi sağlanabilir.
Şekilde de görüldüğü üzere oluşturulan bot demo web sitesinde yapılan ayarlamaları ile kullanıcılara sunulmuştur. Tarayıcıda yeni bir pencere açılır. Bu otomatik olarak gerçekleşmezse, açılır pencere engelleyicisinin etkinleştirilip etkinleştirilmediğini kontrol edilmelidir. Bu arayüz botun neye benzediğini gösteren bir web sayfasıdır. Bot tuvali sağ alt köşededir ve pencereye yazarak ya da daha önce eklenilen “Merhaba” konuşma başlatıcısını seçerek iletişim kurulur. Belirlenen tetikleyiciler ile bot ile kullanıcı arasında diyalog akışı başlar.
Botun kullanıcılarla etkileşimi sağlandıktan sonra sunulan botun hizmet kalitesini anlamak adına raporların analiz edilmesi gerekir. Power Virtual Agents arayüzünde yer alan Analytics sekmesinden bot ile ilgili istatistiksel verilere erişilir. Bu arayüzde botun yürütüldüğü oturumların hacmini, botun kullanıcılar tarafından ne kadar etkin bir şekilde kullandığı gibi birçok rapora erişilir. Aynı zamanda “Customer Satisfaction” arayüzünde müşteri memnuniyeti ile ilgili KPI düzeyinde bilgiler ve raporlar yer alır.
“Sessions” arayüzünde ise CSV formatında son 30 günde botta açılan oturumlar ile ilgili detaylı bilgilere erişilir.
Power Virtual Agent Preview arayüzünde birden fazla bot oluşturulabilir. Bunun için şekildeki arayüzdeki “New bot” butonuna tıklanır.
Oluşturulan botu silmek için “General Settings” bölümündeki “Delete bot” seçeneğine tıklanır. Power Virtual Agents hesabındaki tüm botları ve içerikleri silmek ve hesabın ilk kullanıldığı ayarlara gelmesi için ise “General Settings” arayüzündeki “Delete all bots and reset account” seçeneğine tıklanır.